Przeciwcia艂a gliadynowe (AGA) IgA,IgG 艂膮cznie

Materia艂: Krew
Cena badania: 96.00 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik po up艂ywie 14 dni roboczych
Rezerwacja:

  • Badanie wykonujemy bez wcze艣niejszej rezerwacji. Sprawd藕 godziny pracy punktu pobra艅

Punkty pobra艅 Luxmed Przejd藕 do sklepu

Przygotowanie do badania

Og贸lne

  • Materia艂em do bada艅 jest krew.
  • Pacjent nie musi by膰 na czczo.Na ok. 30 min. przed badaniem wskazane jest wypicie szklanki wody lub gorzkiej(nies艂odzonej) herbaty.

Wa偶ne

Przed badaniem nie nale偶y eliminowa膰 z diety pokarm贸w zawieraj膮cych gluten.

Opis

Gliadyna jest sk艂adow膮 proteina glutenu obecnego w pszenicy, 偶ycie, j臋czmieniu i owsie.

U pacjent贸w nietolerujacych glutenu spozycie produkt贸w macznych zawierajacych gluten wywo艂uje uszkodzenie b艂ony sluzowej jelita cienkiego. Dochodzi do atrofii kosmkow jelitowych i zaburze艅 funkcjonalnych. Obraz kliniczny charakteryzuje si臋 biegunka i nast臋pstwami zaburze艅 wch艂aniania (utrata wagi, u dzieci op贸znienie wzrostu).

Oznaczenie przeciwcia艂 przeciw gliadynie wykonuje si臋 w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u doros艂ych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlek艂e schorzenie sk贸rne przebiegajace z tworzeniem p臋cherzy). Powinno ono by膰 takze wykonane wsr贸d krewnych pacjent贸w z celiakia, by wykry膰 predyspozycj臋 do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwcia艂 nadaje si臋 poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obcia偶enia glutenem.

Przeciwcia艂a przeciw gliadynie klasy IgA i IgG stwierdza si臋 przede wszystkim w fazie ostrej enteropatii glutenowej, przy czym przeciwcia艂a IgA maja wi臋ksza specyficznos膰 dla enteropatii. Podczas terapii z zastosowaniem diety bezglutenowej przeciwcia艂a klasy IgA spadaja do niskich wartosci w ciagu kilku miesi臋cy, podczas gdy przeciwcia艂a IgG pozostaja w surowicy d艂u偶ej.

Opracowanie i przygotowanie materia艂u (dotyczy tylko kontrahent贸w)

Podaj jednorazowy kod:Poka偶